13 березня 2018, 08:30, Насіння

Україна на 12% скоротила експорт насіння зернових та олійних культур

Як повідомив Олександр Захарчук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки» виручка від продажу насіння у минулому році склала $15,2 млн. доларів.

За його словами, основними споживачами українського насіння є країни СНД та Європейського Союзу. Також вітчизняний насіннєвий матеріал у невеликій кількості імпортують Туреччина, Індія та Південно-Африканська Республіка.

Основним покупцем насіннєвого матеріалу кукурудзи українського походження є Білорусь. Торік вона закупила 90% вітчизняного експорту насіння кукурудзи на суму близько 13 млн доларів.

Також минулого року Україна експортувала 553 тонн пшениці — до Туреччини, 446 тонн насіннєвого жита — до Білорусі, а також 31 тонн насіннєвого ячменю — до Молдови.

За словами Олександра Захарчука, нарощувати експорт насіння перешкоджає невизнання українських фітосанітарних сертифікатів у багатьох країнах світу. За його словами, насіннєві компанії змушені продавати свою продукцію значно нижче світових цін, для прикладу кукурудзу у 2 рази дешевше, ніж імпортують, сою — в 1,8 разів, пшеницю — у 3,7 разів, ячмінь — в 1,5 рази, овес — у 2,4 рази, а жито — у 3,2 рази.