12 березня 2018, 17:11, Урожай

Збільшуючи врожаї китайці навчились заощаджувати на добривах

У проект з розвитку сільського господарства в Китаю було залучено понад 20 млн дрібних фермерів. Перед ними було поставлено завдання знизити шкідливий вплив хімічних добрив на навколишнє середовище, при цьому, підвищити врожайність вирощуваних культур, пише phys.org.

Спостереження групи вчених протягом 10 років і опитування фермерів дали результат: вченим вдалося підібрати оптимальні для забезпечення високої врожайності умови сівби та збирання культур, догляду за вирощуванням та підбору посівного матеріалу.

Зменшуючи застосування хімічних добрив, вчені підвищили врожайність на 10%. Ці заходи також дали ефект економії коштів — за час експерименту вдалось заощадили понад 12 млрд доларів. Впровадження таких заходів також допомогло підвищити обізнаність аграріїв у технології вирощування культур.

Одним з чинників потреби у збільшенні врожайності вирощуваних культур є стрімке збільшення кількості населення. За прогнозами експертів, аби забезпечити Китай продуктами харчування, до 2050 року врожайність культур необхідно підвищити на 60-110%. Поки що це збільшення досягло 10%, але даний напрямок є перспективним і вчені мають намір продовжити дослідження.