12 березня 2018, 15:10, Посівна

Соя не виправдала сподівань Волинських аграріїв через зміни у законодавстві

Незважаючи на цінність сої, як попередника для зернових та джерело білку для різних кормів, вирощувати культуру досить ризиковано, у знаки дається нестача «волинського» тепла часто призводить до втрат урожаю, пише konkurent.in.ua.

«Середня врожайність сої на Волині у 2017 році — 2,2 т/га, валовий збір — 79,7 тис. тонн. Якщо порівняти з минулими роками, то маємо збільшення урожайності на 0,12 т/га. Однак внаслідок складних кліматичних умов, що спричинили зменшення зібраної площі сої, валовий збір — на 5,2 тис. тонн менший, ніж роком раніше», — зазначив Олександр Книш, начальника відділу землеробства Департаменту АПР Волинської ОДА.

На погодні умови нарікає і Євген Шелепіна, керівник ФГ «Євгена Шелепіни», та зауважує, що у його господарстві майже вдвічі скоротилися посівні площі під сою.

«Упродовж останніх років погодні умови не сприяють вирощуванню цієї культури. Хоча у попередні роки ми мали невисоку врожайність і зараз збільшили її до 2,7 т/га, цього все ж недостатньо для вдалої економіки. Найбільше впливає брак вологи у найкритичніші періоди та понаднормова кількість опадів під час жнив. На жаль, культура стає нерентабельною», —  розповідає аграрій.

На думку Олександра Никонюка, заступника директора СГ ТзОВ «Городище», у 2017 році чимала кількість виробників «погоріли» на сої.

«Цьогоріч ніхто не поспішав збирати сою. Ми її зібрали, фактично, при вологості 18-19%. Це нас врятувало, ми задоволенні, хоча і додалися затрати, аби висушити врожай», — зазначає пан Олександр.

Із його слів, чимало аграріїв так і не встигли зібрати сою, бо вона, фактично, згнила і залишилася на полі.

«Соя дуже вибаглива. Її потрібно збирати вже у вересні місяці. На врожайність впливає і спосіб збирання. Якщо молотити зерновими жатками, то можна втратити 20-30% врожаю. Потрібен технологічний підхід, лише тоді буде толк», — пояснює аграрій.

У Волинському регіоні ставку на сою робити не варто. Такої думки дотримується Валерій Діброва, керівник ТОВ «П'ятидні». За його словами, минулорічна осінь була насичена дощами, тому чимало господарств сою або не зібрали, або зібрали з дуже високою вологістю.

«Якщо у попередні роки ми збирали з вологістю 15-18%, то в 2017 році — від 28 до майже 30%. Усі думали, що от зараз зберемо — і не встигли. Соя і соняшник — нетрадиційні культури для нашого регіону, тому ставити акценти саме них не варто», — підсумував Валерій Діброва.