9 березня 2018, 15:40, ЗЗР

В Абхазії створено спеціальний штаб боротьби з мармуровим клопом

У штаб по боротьбі з мармуровим клопом, який очолив прем'єр-міністр Абхазії, увійшли представники науково-дослідних інститутів і фітосанітарних структур. Тепер всі голови адміністрацій щотижня звітуватимуть перед керівництвом штабу і Міністерством сільського господарства про проведеному моніторингу поширення мармурового клопа, повідомляє sputnik-abkhazia.ru.

Мармуровий клоп завдав колосальних втрат врожаю в Абхазії
Читати по темі

Нагадаємо, у минулому році шкідник знищили в Грузії урожай фундука, кукурудзи та фруктів. Хімічній обробці  тоді піддалися 100 тис. га площ, але поширення комах не вдалося зупинити. У тому ж році клоп пошкодив половину врожаю мандаринів в Абхазії.

За інформацією директора Інституту екології Романа Дбар, смертність мармурового клопа в зимовий період була високою, проте у квітні шкідник вийде зі сплячки і почне літати. Чисельність його може бути на 10% менше. Основна чисельність накопичиться після народження другого покоління в липні.

На боротьбу з мармуровим клопом в поточному сезоні виділено 10 млн руб. На 3 млн руб. вже придбані ЗЗР, які розподілять по всім районам республіки. Разом з цим, в даний час не існує чітких методів боротьби з цими комахами. Нагадаємо, шкідник занесений до Єдиного перелік карантинних об'єктів Євразійського економічного союзу.