9 березня 2018, 14:35, Технології

Вчені зайшли спосіб, як змусити рослини споживати на 25% менше води

Науковці довели, що якщо збільшити синтез білка під назвою Photystem II Sububit S (PsbS), можна змусити рослину частково закрити продихи, через які випаровується вода і відбувається газообмін з навколишнім середовищем, повідомляє newatlas.com.

Гіпотеза полягала в тому, аби обмеження відкриття продихів дозволило б культурам не втрачати стільки води через транспірацію. Як наслідок, вони не потребували б в такій кількості води, щоб рости і давати врожай. А оскільки концентрація вуглекислого газу в атмосфері за останні 100 років збільшилася на 25%, вчені припустили, що рослини все ще можуть отримувати і використовувати достатню його кількість при меншому відкритті продихів.

Дослідження перевірили на тютюні, і результати були неймовірними, співвідношення вуглекислого газу, що поглинається рослиною, і води, яку воно втрачало, покращився на 25%. Це означає, що для досягнення такої ж швидкості фотосинтезу рослині потрібно на 25% менше води.

Експеримент не показав суттєвої різниці в розмірі або загальному врожаї між модифікованими і немодифікованими рослинами. За словами дослідників, така технологія дозволить у майбутньому строювати рослини, придатні для вирощування у посушливих районах.