9 березня 2018, 11:40, Добрива

З утилізованих батарейок можна виробляти добрива для сільськогосподарських культур

При правильному збереженні використані батарейки не є небезпечними. Проблеми виникають, коли вони потрапляють у ґрунт. Їх складові елементи просочуються в навколишнє середовище і навіть в малих кількостях завдають великої шкоди природі та організму людини, повідомляє vikna.if.ua.

Аби запобігти цій небезпеці, у США використовують технологію RMC. Вона дозволяє розділити 100% компонентів лужних батарейок. Приблизно 25% таких батарейок — це сталь і нікель, які використовуються для створення нових металів. Папір і пластик (8-14%) йде на заводи з вироблення електрики зі сміття. Але також в батарейках містяться такі елементи, як цинк, магній і калій. Саме ці елементи використовують в створенні преміум добрива, наприклад, для кукурудзи.

Фінська компанії AkkuSer і Rec Alkaline, яка займаються переробкою небезпечних відходів, використовує технологію — Trace Mix. Вона дозволяє добувати з батарейок 4 основні елементи: марганець, цинк, калій і сірку. Після переробки виходить добриво. У Німеччині також зацікавилися такою технологією і вже тестують отримані поживні речовини на різних сільськогосподарських культурах.

Втім, використані батарейки мають недостатню цінність для покриття витрат на їх збирання та переробку. В ЄС деякі витрати на переробку покриваються спеціальним податком, який стягується з заводу виробника, відповідно до Директиви по відпрацьованих акумуляторах і батарейках.

В Україні подібна система не функціонує. ТОВ «ГТМ ЛТД» колись планувала займатись утилізацією та переробкою відпрацьованих батарейок, проте після розрахунків вони відмовилися від цієї ідеї, оскільки зібрати і доставити на завод відпрацьовані енергоносії коштує дорожче, ніж переробити.