8 березня 2018, 09:30, Технології

У Сварог Вест Груп провели навчання агрономічної та інженерної служб компанії

В рамках агрономічної конференції фахівці «Сварог Вест Груп» ознайомились з останніми світовими досягненнями у галузі реалізації генетичного потенціалу основних сільськогосподарських культур. Матеріал надав Калин Петрович Цуркан, доктор сільськогосподарських наук, професор, заступник виконавчого директора ПП «Бізон-Тех 2006».

Так, спеціалісти «Сварог Вест Груп» дізналися, що світовий рекорд врожаю кукурудзи за 2017 рік склав 34 т/га, врожай сої зріс до 11,6 т/га, а урожай цукрових буряків перевищив позначку у 225 т/га.

Зазначалося, що серед усіх факторів, які формують урожай, особливе місце відводиться системі живлення. На прикладі інтенсивних технологій розвинених країн було продемонстровано роль різних форм мінеральних добрив у формуванні урожаю.

Останнім часом українські аграрії все більше й більше переконуються у ефективності роботи з рідкими добривами, такими як КАС та аміак. Висока віддача польових культур зумовлена кращою агрономічною ефективністю таких добрив. При цьому робота з такими продуктами потребує певних знань та навичок. Недотримання температурного режиму за роботи з рідкими добривами призведе швидше до серйозних проблем, аніж до очікуваного результату.

Так, за температури вище 10ºС вносити КАС оприскувачем до прикореневої зони рослин слід за допомогою спеціальних трубок, щоб уникнути опіку рослин. Такий прийом дробового внесення азоту по вегетації дозволяє не лише раціонально використовувати азот добрива, але й забезпечує очікувану прибавку урожаю. Не зайве нагадати, що такий підхід суттєво впливає і на якість врожаю.

Калин Цуркан поділився із фахівцями «Сварог Вест Груп» апробованими у великих агрохолдингах технологічними картами вирощування основних польових культур.

«Практика землеробства неодноразово переконує нас в тому, що немає стандартних підходів у процесі вирощування сільськогосподарських культур. Від вміння поєднувати та керувати факторами, що формують урожай, залежить кінцевий результат. До таких факторів слід віднести температуру, вологозабезпеченість, правильний підбір сорту, збалансоване живлення рослин, дотримання сівозмін. В останні роки склалася ситуація, коли ризик недоотримання урожаю і, відповідно, прибутку, призвів до порушення основ культурного землеробства, до відмови від системи сівозмін. Нескладно передбачити, що у близькому майбутньому така практика аграрного виробництва може скінчитися катастрофою. Тому наше завдання – запропонувати аграріям комплексні технологічні рішення, навчити їх та спрямувати у бік ефективного землеробства. Ось і кліматичні умови, що змінюються, - це своєрідний екзамен, наскільки готові ми самі змінюватися у своїх підходах до культури землеробства», — робить висновок професор Цуркан.

Филимон Антонюк, головний агроном «Сварог Вест Груп», повідомив, що у компанії вже досить давно застосовують головні принципи точного землеробства — зокрема, диференційовані сівбу та внесення добрив, а також технологію змінних норм. Але тепер будуть враховувати і усі ті фактори, що їх озвучив у своїй доповіді Калин Петрович, а саме:

  • Вибір добрив та розрахунок норми внесення проводити у суворій відповідності з агрохімічним станом ґрунту конкретного поля.
  • Забезпечувати потребу рослин у елементах живлення на всіх етапах росту та розвитку.
  • Вміти розкривати та реалізовувати біологічний потенціал культур, спираючись на сучасні світові технологічні досягнення.

«Ми прагнемо постійно розвиватися та впроваджувати агрономічно ефективні рішення для отримання максимальної віддачі з кожного гектару землі. Щоб мати в команді гарних спеціалістів, в них потрібно вкладатися. Потрібно готувати кадри самостійно, оскільки у нашій галузі кваліфіковані кадри вирішують дуже багато», — підсумував Филимон Антонюк.