7 березня 2018, 16:00, Посівна

Весняна посівна обійдеться аграріям у 127 мільярдів гривень — думка

За словами Петра Лахая, експерта аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу, досліджуючи вартість цьогорічної посівної, враховувались шість основних культур: кукурудза, соняшник, ріпак, пшениця, ячмінь та соя, пише expres.ua.

«Частка насіння в собівартості витрат на пшеницю, ячмінь, сою — низька, бо зазвичай виробники використовують власне оброблене насіння цих культур. А от насіння кукурудзи, соняшнику, ріпаку — дороге, тому що в основному це імпортні гібриди. У результаті, видатки на посів пшениці — 40 доларів на гектар, а кукурудзи — 100-150 доларів. Отже, частка насіння у структурі витрат становить 8-15% (залежно від культури)», — зазначив експерт.

При цьому, найбільший відсоток витрат припадає на добрива, для кукурудзи та ріпаку – 25-30% від загальної структури витрат, для інших культур – 17-18%. Витрати на пальне становитимуть 8 — 10%, оплата праці та амортизація техніки — по 5%, на засоби захисту — 8-15% від загальних.

«Наразі сільгоспвиробники активно закуповують все необхідне для посівної. Це знають ті, хто щороку маніпулюють цінами на ринку, тому можуть підвищувати їх. А це позначиться на рентабельності. Також на посівну впливає погода. Чим більше гектарів вимерзне, тим більше аграріям доведеться пересівати, а значить — витрати можуть зрости», — підсував Петро Лахай.