6 березня 2018, 12:40, Посівна

При вирощуванні соняшнику важливо дотримуватись терміну та способу сівби — думка

У рамках виставки АгроВесна 2018, на семінарі «Особливості технології вирощування соняшнику та кукурудзи в різних кліматичних зонах України» Володимир Скорик, провідний агроном Всеукраїнського наукового інституту селекції розповів про ключові секрети підвищення ефективності вирощування соняшнику в умовах України.

За словами експерта, чимало аграріїв практикують сьогодні суцільний висів соняшнику. Особливо це стосується південних регіонів — Одеської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

«Зараз висівання соняшнику суцільним методом — груба помилка. Є вже давно відпрацьовані технології не лише за кордоном, а й у нас також. Соняшник сіється широкорядно, з міжряддями 50-60-70 см чи 45 см. Особливо широкорядний висів актуальний у тих самих південних регіонах, де у фазі шести-семи листків соняшнику може різко піднятися температура повітря та починають з’являтися тріщини у ґрунті. Іноді вони можуть сягати до 70 см углиб. І, окрім посухи у верхньому шарі ґрунту, через тріщини волога випаровується і з глибших шарів. А завдяки наявності міжряддя можна зробити так званий «сухий полив», тобто застосувати міжрядний обробіток, щоби припинити втрачання глибинної вологи з глибини. Заодно й бур’яни можна знищити, які з’явились уже після гербіцидних обробок», — розповів експерт.

10 порад від провідного агронома селекційного інституту
Читати по темі

Не менш важливим фактором ефективного вирощування соняшнику є підбір оптимальних термінів сівби. Часто аграрії поспішають якомога раніше виходити в поле з сівалками. Однак Володимир Скорик радить не поспішати, а дочекатися відповідних умов.

 

«Клітини починають ділитися за температури +7°С і вище. Тому, коли ми починаємо сіяти надто рано, насіння просто лежить у ґрунті, чекаючи своєї температури. А в цей час грибкові хвороби (для яких сприятливими є вже +3°С), починають над ним працювати. Тому й не завжди спрацьовує фунгіцидне протруєння насіння. Тож не варто відходити від традиційно рекомендованих для сівби +8°С», — підкреслив фахівець.