6 березня 2018, 10:45, Урожай

Більшість посівів озимих культур завершить перезимівлю без втрат — НААН

За інформацією Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН, зниження температури повітря до мінус 15-20°С при наявності снігового покриву висотою не більше 1 см та температура ґрунту на глибині 3 см до мінус 13°С становила загрозу вимерзання посівів озимої пшениці, ячменю та ріпаку, повідомляє ukragroconsult.com.

Разом з цим, багаторічні спостереження свідчать про те, що для загибелі озимих при відсутності снігового покриву критичні температури повинні протриматися не менше 4-10 діб, тому є всі підстави стверджувати, що завдяки попіпшеню погодних умов переважна більшість посівів, зокрема озимої пшениці, завершить перезимівлю без втрат.

Нагадаємо, протягом останніх тижнів у більшості областях України спостерігалися складні погодні умови: сильний сніг, хуртовини, снігові замети, пориви вітру до 9-14 м/с. В результаті на всій території країни утворився сніговий покрив, висота якого, в залежності від регіону, становила від 2 до 45 см (місцями спостерігалися замети до 60-70 см).

В даний час озимі зернові перебувають у стані зимового спокою, їх стан оцінюється як добрий та задовільний.