5 березня 2018, 14:50, Урожай

Агрономи переконані — загрози вимерзанням посівів озимих немає

Озимі спокійно зимують, а аграрії тим часом вже готуються розпочати посівну
Читати по темі

За словами Василя Ткаченка, головного агронома ПП Агрофірма «Відродження» (Вінницька область), більшість озимих перебуває у доброму стані, від лютневих заморозків рослини вберіг товстий шар снігу.

 

 

«Сьогодні відібрали моноліти, будемо проводити аналіз, проте уже можу сказати, що рослини перебувають в доброму стані, морози нам не страші. Якщо в загальному, близько 80% посівів перебувають у доброму стані, 20% в задовільному. Холода витримали нормально, сніговий покрив у 15 см посприяв захисту рослин», — розповів Василь Ткаченко.

Ситуація у посівах озимих на Полтавщині схожа, загрози вимерзання немає. При цьому, уже ближчим часом місцеві аграрії очікують суттєвого потепління.

«Посіви пшениці перебувають у нормальному стані, загрози вимерзання немає і думаю не буде. Вдень температура повітря становить мінус 5°С, у нічну пору до мінус 12°С, проте обіцяють потепління. Більшість рослин озимої пшениці перебувають у задовільному стані, у періоди різкого зниження рятував сніг, товщина якого на більшості полів складає 10-15 см, чекаємо тепла», — розповідає Максим Зайцев, головний агроном ПАФ «Подоляка» (Полтавська область).

Суворі умови лютого витримали і озимі на Київщині, місцеві агрономи зазначають, загрози вимерзання не спостерігається, однак чого від погоди чекати далі — поки що невідомо.

«По аналізу відбору монолотів станом на 1 лютого можу сказати сміло, уже живе. Морози до мінус 23°С, які спостерігались нещодавно рослини витримали нормально. В зиму пшениця увійшла в розкущеному стані, тому загрози вимерзання не повинно бути, а що буде далі покаже погода», — підсумував В’ячеслав Нескоромюк, головний агроном «ТАК-Агро», Київська область.

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com