3 березня 2018, 11:04, Технології

При виборі сидеральних культур необхідно враховувати тип та вологість ґрунтів

На сьогодні існує більше 300 культур, які використовують в органічному землеробстві в якості зелених добрив, повідомляє aggeek.net.

Аби отримати бажаний від використання сидератів ефект, фахівці рекомендують звернути увагу на ґрунтово-кліматичні особливості кожної зони України.

Як зазначають у «Інституті землеробства НААН» обираючи сидерати, необхідно враховувати:

  • Тип ґрунту

Для відновлення необхідного комплексу мікроелементів на виснажених ґрунтах рекомендується сіяти культури сімейства бобових. Для заповнення ґрунту гумусом сіють озимий ріпак з сімейства хрестоцвітих, а також злакові сидерати: пшеницю, жито та овес.

  • Вологість ґрунту

Якщо показники вологості високі, то необхідно висаджувати сидерати, які споживають велику кількість вологи, наприклад, люпин та жито. А на піщаних ґрунтах і посушливих ділянках вирощувати рослини, стійкі до нестачі вологи — фацелію або ріпак.

  • Захист від хвороб

В санітарних цілях, для усунення захворювань основних культур, фахівці рекомендують сіяти редьку, квіти календули та чорнобривців, а також гірчицю.

АгроПолігон Кернел: Сидерати
Читати по темі

При цьому період сівби сидератів залежить від температурної і водної характеристик самої рослини, кліматичних умов та цілей використання. Розрізняють підзимній, ранньовесняний, середньовесняний, літній та осінній посіви.

Фахівці переконують, користь від цих рослин — перевершує очікування, адже зелені добрива повністю екологічні і є однією з найважливіших ланкою у ланцюжку грамотного землеробства.