2 березня 2018, 15:40, Урожай

Експерти озвучили рейтинг найрентабельніших культур та прогноз виробництва зерна на 2018 рік

Думкою експертів, стосовно основних тенденцій виробництва зерна на поточний рік ділиться видання Latifundist.com.

За словами Наталії Шпигоцької, старшого аналітика інвестиційної компанії Dragon Capital, у 2018 році серед лідерів по рентабельності, швидше за все, залишаться соняшник і кукурудза.

Її слова підтверджують і в ряді насіннєвих компаній. Так, Сергій Резніченко, керівник відділу маркетингу «DuPont Pioneer Україна» розповідає, що традиційно найбільш затребуваним залишається соняшник.

«Соняшник — одна з найбільш рентабельних польових культур. Про оскільки цінова кон'юнктура на кукурудзу останнім часом продовжує поліпшуватися, я вважаю, що ця культура також буде користуватися великим попитом. Особливо затребуваними будуть гібриди кукурудзи з більш раннім ФАО і гібриди з швидкою вологовіддачею. У сегменті соняшнику все більшого значення матиме стійкість рослин до несправжньої борошнистої роси та інших листових хвороб», — додає експерт.

Що ж стосується самої структури сівозміни, то вона продовжить змінюватися, переконана Сюзанна Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України.

«У структурі посівних площ України збережеться динаміка змін останніх років. Починаючи з 2013 року, ми бачимо збільшення посівів олійних культур, причому 98% становлять площі, соняшником, ріпаком, соєю та іншими. Також відзначу збільшення площ під кукурудзою і зернобобовими, і в той же час зменшення посівних площ під зерновими культурами», — зазначила Сюзанна Григоренко.

За її спостереженнями, в центральних і західних регіонах країни прогнозується зменшення площ під зерновими і заміщення їх такими культурами, як кукурудза, соя, соняшник. Причому кукурудза зміщується на північ, а соняшник — на захід.

За прогнозом Мінагрополітки, посівні площі у поточному році складуть близько 27,2 млн га, прогноз стосовною врожаю зерна коливається в межах 60-62 млн. тонн.

За словами Леоніда Козаченка, президента української аграрної конфедерації, українські аграрії можуть зібрати більше 60 млн тонн зернових і зернобобових. Такої ж думки дотримуються і вчені «Інституту аграрної економіки», за прогнозами яких в 2018 році буде вироблено 61,7 млн ​​тонн зернових і зернобобових культур.