2 березня 2018, 11:45, ЗЗР

Визначено як три пестициди становлять смертельну небезпеку для бджіл

Проведене дослідження підтверджує небезпеку для бджіл трьох неонікотіноідних пестицидів: клотіанідіна, імідаклоприду та тіаметоксама. Після оприлюднення результатів дослідження, окремі політики, науковці та компанії уже висловились з закликом щодо повної заборони їх застосування в сільському господарстві, повідомляє thetelegraphandargus.co.uk.

Оцінка впливу пестицидів на комах була проведена Європейським управлінням з безпеки харчових продуктів (EFSA). Розглядався вплив на диких і медоносних бджіл, а також джмелів. Результати дослідження підтвердили: неонікотиноїди становлять серйозну небезпеку для комах. 

Міністр навколишнього середовища Великобританії Майкл Гоув вже заявив, що повна заборона на ці пестициди буде підтримана Великобританією.

Кампанія «Друзі Землі» (Friends of the Earth) закликає терміново припинити використання цих хімічних речовин у сільському господарстві.

«Ми надто довго грали в російську рулетку з майбутнім наших бджіл», — нарікає активіст Сандра Белл.

У свою чергу науковці виступають за обмеження використання даних хімічних речовин у сільськогосподарському виробництві. Доктор Філіп Донкерслі з Університету Ланкастера зазначив, що всі три пестициди впливають на можливість розмноження у бджіл, життєздатність колонії і здатність до навчання у джмелів.

Професор Крістофер Конноллі з Університету Данді відзначає ще один важливий факт.

«Це дослідження показало, що ризики для бджіл великі навіть якщо вони безпосередньо не контактують з обробленими пестицидами рослинами. Негативні ефект спостерігається і через непрямий вплив, тобто якщо були оброблені поля по сусідству. Крім того, на бджіл впливають також і наступні культури, які було посіяно на попередньо оброблених полях», — підсумував професор.