2 березня 2018, 12:45, Техніка

Агроробот Vinebot доглядатиме за сільгоспкультурами в умовах глобального потепління

Проблема глобального потепління постає перед людством з кожним роком все більш серйозно та загрозливо. А враховуючи те, що за прогнозами до 2050 року населення планети може зрости до 9 млрд чоловік, питання атмосферних викидів та відходів має вирішуватись першочергово. Саме тому, американські розробники створили робота-всюдихода Vinebot, який має допомогти посівам переживати глобальне потепління, повідомляє laukos.la.lv.

Симбіоз роботи Vinebot з баштою на сонячних батареях дає можливість слідкувати за полем за допомогою 3D камер. Якщо датчики башти помічають якісь відхилення, вони подають сигнал роботу, який направляється в необхідну точку поля та за допомогою роботизованого щупальця створює трьохмірну модель рослини. Дана модель з урахуванням кута нахилу листя показує рівень засухи та температури. Окрім того робот збирає інформацію про вологість, освітленість та температуру в трьох частинах рослини — верхній, середній та нижній.

«Ми збираємо їх на трьох різних висотах, тому що намагаємось вивчити як щільність посадки впливає на окремі рослини. Якщо людство планує прокормити себе в найближчі десятиліття, воно має збільшити урожайність, а це значить що на кожен клаптик землі ми маємо висаджувати більше посівів», — зазначає Гуй ДеСуза, автор Vinebot з Університету Міссурі.

Насьогодні мається досвід роботи Vinebot з кукурудзяними полями, але до освоєння плануються посіви і інших культур.