1 березня 2018, 16:35, Урожай

Стан озимих культур у господарствах Корпорації Сварог Вест Груп

За словами головного агронома, стан озимих у 2018 році, набагато кращий, порівняно з 2017 роком. Посіви отримали дружні, сходи на вищому рівні. Наразі стан посівів задовільний.

«Посіяли 14,5 тис. га озимої пшениці і 4 тис. га ріпаку. Вони чудово зайшли в зиму. Коренева шийка ріпаку близько 1 см. Це задовільний стан для цієї культури. Сильних морозів не було, тому погодні умови сприяють гарному розвитку», — розповів Филимон Петрович на виставці АгроВесна 2018.

Озимі відновлюють вегетацію після п’яти теплих днів з температурою плюс 5°С, яких ще не було. Пшениця в цілому не дуже розкущена, тому треба підживити азотом, щоб покращити кущення. Оптимальна кількість повинна бути 700-750 штук на квадратний метр, тоді урожай можна буде отримати біля 8 т/га. У господарстві очікують зібрати не менший урожай пшениці. Прогноз стосовно ріпаку — не менше 3,5 т/га.

Агроном наголошує на тому, що як тільки погода зміниться на більш теплу, варто готуватись до підживлення озимих. Але разом з тим не потрібно спішити, бо через нерівний рельєф можливе стікання добрив.

Стосовно планів на поточний сезон, то у тому році в господарстві сіяли 7,6 тис. га цукрового буряка, цього ж року площі під культурою зменшуватимуть в 2 рази.

«Основний напрямок у нас на кукурудзу, 2/3 насіння замовили в компанії Monsanto, бо для нас вони є найкращим виробник насіння кукурудзи. Тому очікуємо отримати високі результати», — зауважив головний агроном.

Крім того, зменшуватимуть площі під соняшником, тому що він є не найкращим попередником для інших культур. Натомість збільшуватимуть площі ріпаку, а також чорної і білої квасолі.