27 лютого 2018, 13:08, Урожай

Для підвищення ефективності виробництва, ставку потрібно робити на вирощування конкретних культур — фахівець

Юрій Клочков: Нішеві культури для багатих та бідних, а ми — за ефективність
Читати по темі

Юрій Клочков, головний агрономом групи компаній «Агрейн» розповів як на практиці виглядає принцип «робити ставку на ефективність виробництва».

Земельний банк холдингу становить 110 тис. га, землі розташовані у 6 областях: Одеська, Київська, Черкаська, Чернігівська, Житомирська та Харківська.  Основною стратегічною культурою є озимий ріпак, слідом йдуть озима пшениця, озимий ячмінь, кукурудза, соняшник та соя.

«Свого часу ми вирощували близько 15-16 культур, зокрема гречку, горох, просо, сорго. Але потім відмовилися від такого широкого асортименту, ми вирішили розвивати й оптимізувати технології вирощування обраних культур, не розпорошуватися. Прийшли до сівозміни, яка дозволяє знизити ризики та «розділити порівну» зимові й літні ризики. Озимі та ярі культури сіємо у співвідношенні 50/50», — ділиться Юрій Клочков.

За його словами, технологічно так набагато краще й усі операції на полі виконуються набагато швидше. Від «зайвих культур» довелось відмовитись, були сформовані великі кластери, об’єднали поля, господарюють за принципом один відділок — одна культура.

«До нішевих повертатись не плануємо у найближчому майбутньому. Я взагалі вважаю, що нішеві культури — це справа або для дуже багатих, або для тих, кому втрачати нічого. Багаті господарства можуть собі дозволити будь-які експерименти, якщо урожайність просяде, вони зможуть це компенсувати. А бідніші господарства йдуть ва-банк, тут уже, як кажуть, «пан або пропав». Надто великий ризик займатись нішевими культурами, тому ми для себе вирішили відмовитися від їхнього вирощування. Ми ж не багаті й не бідні, ми просто за ефективність виробництва», — підсумував головний агрономом групи компаній «Агрейн».