27 лютого 2018, 12:08, Урожай

Відсутність снігового покриву та різке похолодання загрожує посівам озимих культур на Донеччині

Результати аналізу показали, що озимі культури мали великий відсоток життєздатності (85-95%) в залежності від строку сівби, сорту, розвитку рослин з осені, удобреності фону та інших факторів, повідомляє Департамент АПР у Донецькій області.

Визначено області з найкращим показником стану посівів озимих культур
Читати по темі

За інформацією фахівців, погодні умови другої-початку третьої декади лютого сприяли стану «спокою» рослин. Проте повернення на територію регіону холодного фронту (зниження температури до мінус 12-15ºС) може негативно позначитися на перезимівлі озимих культур.

Морози в другій половині лютого є типовим явищем для регіону і завжди призводили до негативних наслідків, які залежали від багатьох чинників. Разом з цим, умови перезимівлі поточного року не сприяли великому використанню рослинами запасних речовин протягом зими, тому фахівці сподіваються, що посіви збережуться в доброму стані. Тим паче, що друга декада лютого була на 3,4ºС тепліше середньо багаторічного показника і наростання мінусових температур було поступовим без різких коливань.

Наразі висота снігового покриву на півночі області достатня, щоб рослини були захищені від морозів. Особливу увагу необхідно приділити аналізу посівам в південних районах області, де сніговий покрив відсутній.