10 січня 2017, 16:06, Україна

Змінюється клімат — змінюється й спектр вирощуваних сільгоспкультур

Пом’якшення зими покращує умови перезимівлі озимих, розповідає завідувач відділом агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко в інтерв'ю «Пропозиція». Якщо раніше протягом контрольного періоду вимерзало 25-27 і навіть до 30% площ, то за останні 25 років в середньому цей показник сягає 10-12%. Це результат декількох сезонів, коли через глобальне потепління не сформувався сніговий покрив. Зазвичай тепер в Україні вимерзає всього 3-5% озимих.

Потепління в зонах Степу та Лісостепу дозволило аграріям вирощувати тут пізні сорти кукурудзи. Саме завдяки потеплінню середня врожайність цієї культури в Україні так різко збільшилася за останні роки.

«Більше того, в Україні з'явилася нова природна зона — сухі субтропіки. Адже зараз сума активних температур на материковій частині країни досягає 3800 ˚С, а в степовому Криму — 3900 ˚С, тоді як в стандартне 30-річчя вона ніде не перевищувала 3400 ˚С. Все це дозволяє отримувати стабільні врожаї таких культур, як рис або бавовна. Якщо нинішня тенденція збережеться, то років через 10 настане час для експериментів над цитрусовими», — зазначає Тетяна Адаменко.