27 лютого 2018, 08:09, ЗЗР

Monsanto програла суд щодо скасування заборони на використання гербіциду дикамба у США

Компанія Monsanto зазначає, що до таких наслідків привело саме недотримання аграріями правил використання продукту, повідомляє modernfarmer.com.

В результаті хаосу, викликаного дикамбою, штат Арканзас заборонив його ще влітку минулого року. Тепер цей хімікат вважається пестицидом з обмеженим використанням. Тобто той, хто захоче його використовувати, спочатку повинен пройти відповідну підготовку. Така позиція викликала незадоволення у компанії Monsanto, адже та у свою чергу зацікавлена у масових продажах продукту. В результаті компанія виробник подала на штат Арканзас до суду з вимогою скасувати заборону, нещодавно суд відмінив даний позов.

Той факт, що Арканзас заборонив продукт Monsanto (який офіційно називається XtendiMax з VaporGrip), є розумним рішенням, враховуючи кількість збитків. За попередніми оцінками, лише за жовтень минулого року було пошкоджено близько 360 тис. га посівів.

Виявляється, у штаті Арканзас існує «суверенний імунітет», який полягає у тому, що держава не може служити відповідачем у суді. У свою чергу Monsanto надіслала виданню Modern Farmer заяву з роз’ясненням від Скотта Партриджа, віце-президента компанії по розвитку глобальної стратегії. У ній описується усі переваги використання гербіциду: високу урожайність та ефективний контроль бур’янів.

«На превеликий жаль служба нагляду за рослинами внесла необґрунтовані обмеження щодо використання цієї технології в Арканзасі. Ми розчаровані рішенням суду, який відхилив наш позов щодо зняття обмеження. Наразі ми розглядаємо інакші можливі юридичні кроки у вирішенні цього питання», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше Reuters повідомляв, що цьогоріч компанія Monsanto збирається відшкодовувати фермерам половину вартості гербіциду дикамба, у випадку, якщо вони використовуватимуть його у поєднанні з їх ГМ-насінням сої.