26 лютого 2018, 16:10, Посівна

Загрози погіршення стану озимих через морози немає — Гідрометцентр

Про стан посівів озимих та умови перезимівлі рослин повідомила Тетяна Адаменко, керівник агрометеорологічного відділу Гідрометцентру, пише ua.interfax.com.ua.

«Ми маємо деякі проблеми з наявністю і достатністю снігу в Дніпропетровській, здебільшого Полтавській та південних областях, де висота снігового покриву менше 5 см. Однак саме в цих областях не було сильних температурних знижень, в середньому там було 14-16°С морозу. До цього було дуже тепло, як для лютого погода, то ґрунт ще не встиг охолонути, на решті території достатній сніговий покрив на рівні вище 10 см, тому зниження за останні три дні температури до 21-27°С морозу загрози для посівів в Україні не становлять», — зазначила Тетяна Адаменко.

За словами керівника агрометеорологічного відділу Гідрометцентру, на сьогодні найнижча температура, яка спостерігається на Вінниччині — мінус 27° морозу, на решті території — до мінус 23°С. Морози в Україні, за попередніми даними синоптиків, триватимуть до 8 березня.

«Морози трохи ослабнуть з виходом двох циклонів, яких ми очікуємо 27-28 лютого, і 1-2 березня. Вони додадуть снігу на полях, підвищать температуру до 17-19° морозу, на заході буде холодніше — до 23° морозу. Ці погодні умови загрози для посівів не становитимуть. За попередніми даними, 8 березня має розпочатися стрімке потепління, до 0° вдень», — зазначила керівник агрометеорологічного відділу.

За її словами, сьогодні можна констатувати, що перезимівля озимих була успішною.

«Можливо, є невеликі пошкодження вразливих культур, таких, як ячмінь, ріпак, але вони незначні», — додала Т. Адаменко.