26 лютого 2018, 11:50, Україна

Аграрії оголосили новий ультиматум владі через експортний ПДВ для олійних культур

Про це повідомив народний депутат Іван Мірошінченко, пише  AgroPolit.com.

Через відміну експортного ПДВ на технічні та олійні культури аграрії щорічно втрачатимуть 10 мільярдів гривень прибутку
Читати по темі

Нагадаємо, за оцінками експертів, скасування експортного ПДВ для олійних культур призведе до падіння їхньої ціни на 16,7%. Тому парламент закликають якнайшвидше прийняти законопроект  №7403-2. Якщо уряд не дослухається, аграрії обіцяють вийти з протестом.

Парламент відклав скасування експортного ПДВ на технічні культури та скасував цю норму для олійних культур. Тож наразі неповернення експортного ПДВ для експорту насіння соняшнику взагалі скасовується, а для ріпаку відклали скасування до 1 січня 2020 року (тобто ще на 2 роки), по сої — до 1 вересня 2018 року (і ця норма про неповернення ПДВ вводиться лише на 3 роки).

«Законопроекти 7403-2 та 4355, незважаючи на вимоги Віче, листи депутатів і профільних асоціацій, не включено до порядку денного наступного пленарного тижня у Верховній Раді. Та що там говорити, якщо блокується навіть винесення проекту 7403-2 на засідання профільного парламентського Комітету з питань податкової та митної політики. У зв’язку із тим, що аграріїв у своїй державі ігнорують та не чують, провідні асоціації вимушені були звернутись навіть до міжнародних фінансових установ, серед яких МВФ та ЄБРР, зі скаргами на скандальні норми. Уже в понеділок на погоджувальній раді у парламенті гостро буде поставлено питання про невідкладне включення до порядку денного та розгляд Верховною Радою проектів 7403-2 та 4355 за підтримки ряду народних депутатів та навіть цілих парламентських фракцій. У разі невиконання цих вимог фермери можуть вдатися до радикальних кроків, про які обіцяли на Віче», — пояснив Іван Мірошінченко.