26 лютого 2018, 18:06, ЗЗР

90% лікарських рослин в Україні вирощують з використанням пестицидів

Про сегмент вирощування лікарських рослин в Україна розповів Олександр Губаньов, фахівець з вирощування лікарських трав, пише agroday.com.ua.

Як зазначив фахівець, переробкою сировини в Україні займається понад 3 тис. малих підприємств. При чому,  спостерігається дефіцит якісної сировини.

«90% лікарських рослин в Україні вирощують з використанням пестицидів. Але відпрацьовуються такі мінімальні норми внесення, щоб у готовій продукції залишків ЗЗР не було. Якщо їх знаходять, цей пестицид надалі не використовується. Перевагу віддають тим, що швидко розкладаються», — пояснює Губаньов.

За його спостереженням, у сегменті вирощування лікарських трав приживаються не всі, хоча інтерес серед аграріїв досить великий. Аматори часто не розуміють, що вирощування лікарських рослин затратне, потребує чималих капіталовкладень та знань.

Як зазначив Олександр Губаньов, для вирощування лікарських рослин знадобиться специфічна техніка, але відсотків на 80 підійде й звичайна сільськогосподарська.

Одним із елементів вирощування лікарських трав лишається ручна праця. Це стримуючий фактор для великих сільгоспвиробників, але в кінцевому результаті її використання окупається, каже практик.

З огляду на обмежений ринок збуту Губаньов радить своїм колегам приглядатися до зарубіжних ринків, в тому числі — європейського. Туди сировину можна продати набагато дорожче, але вона має бути дуже якісна.