23 лютого 2018, 08:45, Технології

Вчені створили біопрепарати, які розкладають пестициди

Науковці розробили біопрепарати, які дозволяють швидко і ефективно розкладати фосфорорганічні пестициди в ґрунтах. За допомогою клітин біолюмінесцетних бактерій автори підтвердили відсутність токсичності у грунтів, початково містять пестициди. Результати роботи були опубліковані в журналах International Journal of Environmental Research and Public Health, Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products і Catalysts.

«Для поліпшення стабільності ми вперше іммобілізували ферментні біопрепарати на дешевому мінеральному носії — натуральному цеоліті, який обробили під дією низькотемпературної плазми. Така обробка забезпечувала підвищення сорбційної ємності цього матеріалу і його ефективне введення в почвогрунти для видалення пестицидів », — розповіла одна з авторів статті, Ольга Маслова, кандидат хімічних наук, науковий співробітник кафедри хімічної ензимології хімічного факультету МГУ.

Для створення препарату вчені використовували фермент органофосфатгідролазу, який був стабілізований поліамінокислотами. Провівши розрахунки на комп'ютері «Ломоносов» автори спрогнозували і розрахували стабільні мультифункціональні високоактивні біопрепарати на основі цього ферменту і отримали їх на практиці.

Комбіноване використання тих же ферментних біопрепаратів і різних антибіотиків перешкоджало розвитку резистентності до антибіотиків у бактерій і дозволило знизити ефективні дози препаратів в 8,5 раз. Це сталося через те, що фермент органофосфатгідролаза виявився здатним каталізувати (прискорювати) не тільки гідроліз пестицидів, а й молекул, синтезованих бактеріями для переходу в антибіотикостійкими стан.

«Потенціал застосування подібних ферментних біопрепаратів в агросекторі економіки має сприяти поліпшенню якості продукції та підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. У подальших дослідженнях ми плануємо більш глибоко вивчити та оптимізувати можливості використання розроблених ферментних біопрепаратів, щоб регулювати розвиток стійкості у більш широкого кола бактерій до самих різних антибіотиків », — уклала Ольга Маслова.