21 лютого 2018, 09:44, ЗЗР

Вчені наблизились до розгадки питання стійкості бур'янів до ЗЗР

У ході проведення досліджень під керівництвом Люка Гуддата, доцента Квінслендського університету (Австралія), вчені виявили, деякі особливості роботи піроксуламу (penoxsulam) — активного компоненту в найпопулярнішого у світі гербіциду, пише sciencedaily.com.

«Розуміння того, як працює механізм піроксуламу, допоможе вирішити питання стійкості бур’янів до гербіцидів у посівах пшениці та рису», — зазначив доктор Гуддат.

Використовуючи кристалографічні дослідження для захоплення молекулярних механізмів гербіциду в дії, наукові співробітники виявили, що поєднуючись з ферменто у бур'яні піроксулам блокує його звичну дію, яка полягає в отриманні амінокислот.

«На щастя, люди і інші тварини не мають цього ферменту, тому піроксулам є відносно безпечним для людини в концентраціях, що використовуються у польових умовах», — заявив господні Гуддат.

Дослідники сподіваються, що відкриття зробить внесок в розробку наступного покоління безпечних і комерційно ефективних гербіцидів на шляху протистояння зростаючому числу стійких бур'янів.