20 лютого 2018, 17:21, Посівна

Добрив та насіння для весняно-польових робіт вистачить усім — академік НААН

Нагадаємо, Всеукраїнська конференція «День агронома 2018», яка проходить 20-21 лютого у столиці, організована журналом The Ukrainian Farmer та APG Group.

За словами Миколи Гаврилюка, наразі стан посівів озимих можна оцінити як задовільний по всій території України. Сніговий покрив достатній, при цьому, різких перепадів температури не спостерігалося, запас вологи у ґрунті достатній, тому у поточному сезоні можна розраховувати на добрий врожай.

Щодо забезпеченості вітчизняних сільгоспвиробників насінням та добривами, академік зазначив, тепденція позитивна, проте потреба у насінні ще не закрита повністю, у свою чергу існує проблема з забезпеченістю аграріїв насінням гороху.

«Ми спостерігаємо незадовільний баланс щодо забезпеченості аграріїв насінням гороху — лише 97%. Хоча на для нас це повинна бути культура номер один. Нагадаю, колись, посівні площі під цією культурою сягали 1,3 млн га, в останні роки цифра знизилась до 250 тис. га. На щастя, наразі спостерігається позитивна динаміка до зростання посівних площ під бобовою — в межах 400 тис. га», — зазначив Микола Гаврилюк.

Стосовно добрив, академік НААН зазначив, що загалом, у ціновому сегменті спостерігається позитивна тенденція, за виключенням фосфорних добрив, ціна на які зросла до 10-10,5 тис. грн/т.

У підсумку Микола Гаврилюк додав, що наявних запасів добрив повністю вистачить для проведення повного комплексу весняно-польових робіт.