20 лютого 2018, 08:35, ЗЗР

Сорго сприяє виведенню небезпечних бур’янів

Загалом в Україні налічується 6 видів сорго, з них культивуються 4, переважно в південних областях. Економічно найважливіший вид — звичайне або цукрове сорго,зерно якого використовують для споживання, на фураж та для переробки на мелясу, крохмаль та спирт, повідомляє agrotimes.net.

Володимир Коломієць: сорго може скласти конкуренцію кукурудзі
Читати по темі

Ще однією перевагою сорго є те, що введення культури у сівозміну сприяє виведенню деяких особливо злісних бур’янів: райграсу, будяку та берізки. При цьому сільгоспвиробники надають перевагу сіяти сорго перед соняшником, оскільки послідовність двох ярих культур розв’язує проблему видалення бур’янів, зокрема райграсу, на наступних зернових культурах.

Загалом сорго є стійким до хвороб та шкідників, за виключенням грибів типу Fusarium чи Macrophomina. Проте якщо дещо скоротити норми внесення азоту, деяких хвороб можна уникнути. В результаті вдасться заощадити на добривах, хоча загалом, сорго невибаглива культура щодо живлення, зокрема й азотного.

Після збирання врожаю значна частина макроелементів повертається в ґрунт: 40% — азоту, 80-85 — калію й 20-30% — фосфору. Кількість внесених добрив визначається залежно від показника врожайності.