19 лютого 2018, 14:00, Україна

ФАО забезпечить аграріїв сходу системами краплинного зрошення

В даний час ФАО розподіляє 50 комплексів крапельного зрошення в селах Болотне і Орловське в Луганській і Донецькій областях відповідно. Ці два селища розташовані в межах восьми кілометрів від лінії зіткнення, й обидва села страждають від нестачі води для зрошення, повідомляє AgroPolit.com.

Кожен фермер-бенефіціар отримає повний іригаційний комплект, призначений для зрошення присадибних ділянок та садів, разом з великими ємностями для води, крапельними лініями, стрічками, фільтрами, шлангом, насосно-компресорними трубами, розпилювачами і клапанами. Кожен комплект виконаний індивідуально і може бути використаний для різних культур. Потік води можна точно контролювати і направляти до основи рослини, максимізуючи використання води і мінімізуючи її втрати.

«Маючи родючі ґрунти, Україна отримує великий потенціал для вирощування високопродуктивних культур за умови поставки сучасних іригаційних систем. У Луганській та Донецькій областях розташовані близько 2,8 млн га сільськогосподарських земель, але іригаційна інфраструктура застаріла і часто не працює», — зазначає Фаррух Тоїров, координатор програми ФАО з надзвичайного реагування в Україні. 

У минулому році групу з 50 дрібних фермерів в селах Кодема і Кримське в Донецькій і Луганській областях було забезпечено системами краплинного зрошення і навчено їхнього використання. Всі встановлені системи водопостачання успішно працюють.

«Після торішніх поставок ми все більше переконуємося в тому, що крапельне зрошення є не просто додатковим засобом підвищення продуктивності, а й одним із найважливіших компонентів модернізації сільськогосподарської практики. Наш досвід показує, що ця технологія може більш ніж подвоїти доходи протягом першого року належного використання», — додає Фаррух Тоїров.

Нагадаємо, за останні два роки ФАО надала підтримку майже 30 тис. домогосподарств у найбільш важкодоступних населених пунктах уздовж лінії зіткнення — шляхом надання сіна, кормів для тварин, птиці та сільськогосподарської техніки.