19 лютого 2018, 12:57, Посівна

Посівні площі під урожай 2018 року складуть понад 27 мільйонів гектарів — прогноз

Як зазначається у повідомленні, за попередніми даними з регіонів, посівна площа під урожай 2018 року очікується в межах 27,2 млн га. З них під зерновими культурами — 14,6 млн га (54%), що відповідає нормативам оптимального співвідношення культур у сівозмінах.

«Структура посівних площ у цьому році буде показовою в частині культур, щодо яких парламент скасував відшкодування ПДВ при експорті. Однак, враховуючи, що ці культури є одними з найбільш рентабельних в рослинництві, дозволю собі знов-таки дуже обережний прогноз, що негативної динаміки по них ми не побачимо», — зазначає Максим Мартинюк.

Разом з цим, Мінагрополітики прозвітувало стосовно поточного стану посівів озимих культур. Як зазначається, станом на середину лютого, із посіяних 7,3 млн га сходи отримано на 99,6% площ. З них у доброму та задовільному стані знаходиться майже 6,3 млн га (87%), в слабкому та зрідженому стані — 971 тис. га (13%).

Сходи озимого ріпаку із посіяних 1 млн га отримані на 99% площ. З них у доброму та задовільному стані 884,6 тис. га (89%), в слабкому та зрідженому — 110,0 тис. га (11%).

«Зрозуміло, що дані не остаточні, подальший стан посівів буде залежати від погодних умов. Але можемо дати попередній обережний прогноз, що перезимівля пройшла успішно, без вагомих втрат», — підсумував перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства.