19 лютого 2018, 10:56, Посівна

Канадські аграрії масово відмовляються від вирощування бобових культур

Згідно з даними Міністерства сільського господарства Канади, посіви бобових в країні цьогоріч можуть знизитись до найнижчого за останні 7 років рівня, для прикладу, посівні площі під сочевицею зменшиться на 27%. Таке масове скорочення посівних площ пояснюється тим, що аграрії змінюють бобові культури на пшеницю та ріпак, повідомляє bloomberg.com.

Нагадаємо, починаючи з 2014 року, на тлі зростаючого попиту на вегетаріанські продукти виробництво гороху і сочевиці у Канаді сягнуло рекордних рівнів, проте цей ажіотаж швидко привів до глобального перенасичення ринку, а відповідно і падіння цін. В даний час такі країни, як Індія, найбільший в світі споживач бобових, вводять спеціальні мита на імпорт, щоб захистити свій ринок від іноземної продукції і тим самим підтримати вітчизняного виробника.

«Нелегко продовжувати займатися виробництвом, знаючи, що прибутковість не буде настільки ж високою. Фермери нашого регіону вирішили замінити бобові зерновими культурами та ріпаком — це рішення більшості», — зазначає Морган Нунвайлер, канадський фермер, який цьогоріч планує скоротити посівні площі під бобовими на 50%.

У міру зростання поставок бобових на світовий ринок, ціни постійно падають. Нагадаємо, у грудні 2017 року Індія ввела 30% мито на імпорт нуту і сочевиці. У цьому місяці податок на нут зріс до 40%. Пояснюється це тим, що у країні вистачає власних запасів бобових і вона намагається використовувати власний надлишковий запас.

«Після того, як Індія зробила те, що зробила, ринок відверто шокований і фермери оперативно реагують на те, що трапилося», — сказав Корі Лоссейн, голова правління Saskatchewan Pulse Growers.

Тим часом експортний попит на ріпак з таких країн, як Китай, Мексика і Японія, досі залишається високим, і додаткові олійні акри не приведуть до надмірної надлишку пропозиції, вважає Чак Пеннер, власник LeftField Commodity Research (Манітоба, Канада).

В результаті, на тлі рекордного зниження посівних площ під бобовими у поточно сезоні Канаді слід очікувати на нових рекордів врожаїв, проте тепер уже у сегменті олійних культур.