19 лютого 2018, 09:55, Посівна

На Півдні України поодинокі аграрії вже проводять підживлення озимих культур

Погодні умови південних регіонів дозволяють агрономам раніше починати роботи на землі, аніж тим, хто знаходиться вище на карті. Та все-таки далеко не кожен поспішає відправляти техніку в поля.

«Ми ще не підживлювали і поки не збираємось. Погода не дозволяє. Грязюка така, що трактор потім довше витягати будемо. Деякі знайомі фермери вже внесли добрива, а тепер думають, чи не поспішили. Адже є ймовірність морозу на початку березня до -18℃. За строками ще рано, тому краще не квапитись», — розповідає Андрій Щедрінов, агроном ФГ «Теллус-Юг».

Присутня тут і інша думка, що погода вже йде до весни, температура в середньому коливається від -2 до +2°С, через це підживлення культурам необхідне вже зараз. Тому добрива ще на тому тижні були внесені.

Перший раз – найбільш важливий. Що потрібно врахувати під час першого весняного підживлення озимих азотом?
Читати по темі

Нагадаємо, як зазначають у Херсонській ОДА, господарства Нововоронцовського району області до проведення весняного комплексу польових робіт готові повністю. Для підживлення озимих культур заготовлено 2,93 тис. тонн мінеральних добрив (120%), в тому числі: аміачна селітра — 2,15 тис. тонн (100%). Забезпеченість мінеральними добривами для припосівного внесення складає 120%  (680 тонн).

При цьому, для проведення посіву ярих культур, господарствами району заготовлено насіння без урахування можливого пересіву в об’ємі 1,27 тис. тонн, із них кондиційного — 100%, крім того в господарствах району є в наявності 870 тонн страхового фонду насіння ярого ячменю.

До підживлення озимих приступили ще далеко не всі господарства Півдня, проте до початку проведення робіт більшість уже готові, як додають у коментарях місце сільгоспвиробники, усе залежатиме від погодних умов у ближчі тижні.