18 лютого 2018, 10:10, Технології

За останні роки технологія no-till перетворилася на сільськогосподарську субкультуру

Тенденція до використання ґрунт no-till у у більшій мірі спричинена ерозією ґрунтів, яка щорічно приводить до втрат врожаю у розмірі 1,7 млрд тонн, повідомляє aggeek.net.

Адепти no-till переконані, що ерозію ґрунтів спричиняє саме механічний обробіток і повернути їх до нормального стану неможливо навіть вносячи велику кількість азоту та інших поживних речовин, які більше того, потрапляючи у ґрунт завдають шкоди водним ресурсам планети.

Сергій Прядко: Впровадження No-till в Україні – розставляємо крапки над «і»
Читати по темі

Сільське господарство в стилі no-till розвивається вже понад півстоліття. При чому, за останні 10 років no-till перетворився на свого роду сільськогосподарську субкультуру і як вважають її прихильники, припинення обробітку — це лише початок цілої низки практик та технологій, які дозволяє впроваджувати no-till. Вони переконані, що саме нульовий обробіток спроможний повертати до життя ґрунтові екосистеми грибків, утримувати воду та органічні речовини, а також засвоювати вуглець.

«Оскільки ваша ґрунт зцілюється і повертається у природний стан ви можете поступово відвикати від використання різного роду хімічних речовин» — зазначає Стів Свайфер, виконавчий директор no-till on the Plains.

Проте, як зазначають експерти, впровадження даної технології обробітку потребує свого року витримки.

«Таке землеробство не вдасться впровадити всього за рік. Перший рік буде невдалим. Культури не будуть рости так добре, як би вам хотілося, і вам захочеться здатися. Але якщо ви продовжите займатися цим три-чотири роки поспіль, то зможете помітити результат: зростання різноманітності живих організмів та корисної біомаси у ґрунті, а відповідно і якісну продукцію», — додає Джиммі Еммонс, американський вчений, який активно пропагує впровадження технології no-till.