16 лютого 2018, 13:14, Посівна

Життєздатність посівів озимих висока, незважаючи на примхи погоди

За результатами відрощування монолітів озимих культур у Полтавській, Харківській та Чернівецькій областях визначено, що життєздатність озимої пшениці становить 97-100%, рослини озимого ячменю та ріпаку життєздатні на 94-98%. За результатами перевірок Збудників хвороб не виявлено, повідомляють у Держпродспоживслужбі.

При цьому, подальше поширення та імовірна загроза від мишоподібних гризунів залежатиме від погодних умов і захисних заходів. Розмноження їх буде відбуватися у разі підвищення середньодобових температур повітря до +5˚С і вище, а міграція з місць резервацій при відсутності опадів та зниженні зволоженості ґрунту.

Нагадаємо, наразі, у більшості областях не спостерігається загрози розмноженню та розселенню мишоподібних гризунів в посівах озимих культур.

Однак, у Лісостепу та Поліссі на озимині зберігається від поодиноких жилих нір до 3, осередково в Харківській області 5 жилих колоній на гектарі. У Степу на 15-57% обстежених площ виявляють 0,5-4 колонії на га з 2-8 норами в кожній. У місцях резервацій, садах, багаторічних травах та неугіддях на 20-100% обстежених площ обліковують 2-5 жилих колоній на гектар з 1-6, макс.18 норами в кожній.