16 лютого 2018, 09:44, Україна

Аграріїв чекає досить неоднозначний розподіл дотацій

Проаналізувавши два варіанти Постанови під якою поставив свій підпис Максим Мартинюк видання Kurkul.com виявило, що у тексті наявні деякі доволі вагомі відмінності.

Зокрема, у пункт 5 Постанови внесли кілька уточнень. Серед них і про те, що компенсація вартості закупленого у суб’єктів насінництва та розсадництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції, а також компенсація витрат, пов’язаних з отриманими дорадчими послугами буде частковою (див. фото).

 

До того ж у пункті 6 Постанови уточнили, що для надання фінансової підтримки на компенсацію вартості закупленого у суб’єктів насінництва та розсадництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції, а також компенсацію витрат, пов’язаних з отриманими дорадчими послугами, будуть створені регіональні комісії на базі структурних підрозділів облдержадміністрацій з питань агропромислового розвитку.

На фінансову підтримку від держави можуть розраховувати лише господарства розміром до 500 га
Читати по темі

Також внесли поправку у підпункт про здешевлення кредитів. У початковому варіанті документа було обмеження, яке передбачало, що компенсація розповсюджується на кредити, отримані у державному банку або банку, у статутному капіталі якого 75 і більше відсотків акцій належить державі. У Постанові, яку підписав Мартинюк, цього уточнення немає. Чи не призведе це до того, що фіктивні фермерські господарства будуть кредитуватись у приватних «кишенькових банках» голів адміністрацій або пов'язаних осіб, отримуючи компенсації за ці кредити?

Також змінився пункт про фінансову підтримку с/г обслуговуючих кооперативів. Чорновий варіант передбачав, що фінансування кооперативів здійснюватиметься на умовах постанови Кабміну від 9 березня 2011 р. №272.

Потім же цей пункт вирішили змінити і прописати новий порядокЯкий обмежує час отримання компенсації до 1 листопада. Це при тому, що перелік і граничну вартість техніки і обладнання, яку зможуть компенсувати, затверджує Мінагрополітики. Наразі цих даних немає. Коли відомство опублікує таку інформацію на офіційному сайті — невідомо. А дні спливають, і до 1 листопада лишається все менше і менше часу.

Одним словом, аграрії зараз вже готують заявки і кожен сподівається отримати фінансову підтримку. Як воно буде — покаже час…