15 лютого 2018, 17:50, Урожай

Черкащина одна з областей-лідерів за неврожаєм у минулому році

Під час проведення колегії управління агропромислового розвитку обласної державної адміністрації, було розглянуто підсумки роботи агропромислового комплексу області за 2017 рік.

Ігор Колодка, начальник управління АПР Черкаської ОДА зазначив, що 2017 рік видався для аграріїв складним і неврожайним.

За словами посадовця, одним із основних негативних чинників зниження урожайності є погодні умови, що склалися в області. Травневі заморозки більш як на 30% знизили урожайність плодово-ягідних культур. Стихія, посуха та недостача вологи знизила урожайність сільськогосподарських культур майже на третину.

В результаті, валове виробництво сільськогосподарської продукції по всіх категоріях господарств у 2017 році із червня місяця знижується до 89% і в кінці року досягає 88,1%, тобто зменшилося на 11,9% у порівнянні до 2016 року, виробництво рослинницької продукції — на 17,8% (22 місце серед областей України).

Проте, за обсягами виробництва продукції сільського господарства на одну особу Черкащина посідає п’яте місце серед областей України, за обсягом виробництва в загальнодержавному — 7 місце серед областей України.

За показниками рейтингової оцінки за підсумками року перші три місця отримали господарства Чорнобаївського, Христинівського та Лисянського районів. На останніх трьох місцях — господарства Драбівського,  Катеринопільського та Шполянського районів.