15 лютого 2018, 15:45, Україна

На фінансову підтримку від держави можуть розраховувати лише господарства розміром до 500 га

Про це повідомляє Kurkul.com.

Нагадаємо, згідно з урядовою «чернеткою» 6,3 млрд грн для агросектору на 2018 році розподіляться наступним чином:

  • 4 млрд грн — розвиток тваринництва;
  • 1 млрд грн — на фермерство;
  • 1 млрд грн — компенсація придбання с/г техніки вітчизняного виробництва;
  • 300 млн грн — садівництво;
  • 117,9 млн грн ― інші інструменти підтримки.

Із власних джерел Kurkul.com отримав Постанову про використання бюджетних коштів для розвитку та надання підтримки фермерським господарствам. Саме той варіант документа, який вже підписав Максим Мартинюк.

Згідно з Постановою, серед дрібних виробників на державну підтримку можуть розраховувати дві категорії: фермери, у власності та користуванні яких не більше 500 га сільськогосподарських земель, і які мають чистий дохід (виручку) від продажу продукції за останній рік до 15 млн грн. А також сільськогосподарчі обслуговуючі кооперативи, які мають не менше 20 учасників, у власності та користуванні кожного з яких — не більше 100 га земель сільськогосподарського призначення). Загалом же обсяг реалізації продукції кооперативу має не перевищувати 30 млн грн за рік.

В результаті, фінансову допомогу від держави отримають лише господарства до 500 га. Також скористатися підтримкою не зможуть кооперативи, що утворюються довкола одного великого господарства, яке приймає сировину від більш дрібних виробників.

Отож виходить, що доки звичайні сільгоспвиробники нічого не підозрюють і по-тихеньку готуються до посівної, у Мінагрополітики та МЕРТ також не сидять без діла — готують до «виходу в світ» механізм розподілу бюджетних коштів.

Така новина викликала доволі жваве і гостре обговорення у Facebook, адже аграрії, які не з чуток знають про реалії бюджетної підтримки і скептично сприйняли обіцянку «чесного» розподілу коштів.