14 лютого 2018, 11:40, ЗЗР

Вчені шукають шляхи боротьби з стійкістю бур'янів до гербіцидів

Оцінити фактори, що впливають на поширення бур’янів та їх резистентність до гербіцидів взялись британські науковці з Університету Шеффілда і Лондонського зоологічного товариства, повідомляє aggeek.net.

Команда зібрала зразки китника мишачехвостикового з 132 полів на 70 фермах в Англії. Метою дослідження було встановити, які фактори управління господарствами призводять до великої кількості цього бур'яну і стійкості до гербіцидів.

«Провівши досліди у теплицях, ми визначили, що 80% відібраних популяцій були дуже стійкі до всіх гербіцидів, які можуть використовуватися для контролю китника у посівах пшениці», — говорить Пол Неві, біолог і керівник дослідження Smart Crop Protection.

За словами біолога, польовий моніторинг показав, що рівень резистентності до гербіцидів корелюється кількість рослин, що вказує на те, що адаптація бур’янів є основним фактором зростання чисельності китника в Англії.

«Ми виявили, що ступінь стійкості до гербіцидів в першу чергу спричинений інтенсивністю використання гербіцидів. При цьому, змішування різних хімічних речовин або їх циклічне застосування також є  малоефективними методами боротьби з бур’яном», — додає Пол Неві.

На думку вчених, враховуючи результати дослідження, аграріям необхідно змінювати підходи до боротьби з бур’янами у посівах сільськогосподарських культур, при цьому, менше покладаючись на хімічні засоби контролю бур’янів.