7 листопада 2016, 13:59, ЗЗР

Найбільше в Україні вражена хворобами озимина в Полтавській та Київській областях

На Полтавщині та Київщині 14% посівів озимих культур уражено хворобами — це максимум по Україні.

Про це повідомляє прес-служба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

За повідомленням служби, посіви озимих уражені борошнистою росою, септоріозом, кореневими гнилями, бурою листковою іржею.

Осередково на перезволожених ділянках у господарствах Полтавської області відмічено розвиток бактеріозу, яким уражено до 2% рослин озимої пшениці.

Скрізь на ранніх посівах озимого ячменю гельмінтоспоріозом уражено до 2% рослин культури, у Львівській області 1% рослин уражено ринхоспоріозом.

У лісостепових та поліських областях на озимому ріпаку відмічено розвиток пероноспорозу, борошнистї роси, альтернаріозу та фомозу, якими охоплено 2-10% рослин.

Крім того, у Степу, Лісостепу та Закарпатті в посівах озимих зернових колосових культур, розміщених після стерньових попередників, тривало інтенсивне живлення личинок хлібної жужелиці (туруна), які в чисельності 0,5-3, макс. у Херсонської області до 4 екз. на кв. м пошкодили до 3% рослин. Також спостерігається поширення озимої совки.

Проти зазначених шкідників за надпорогової чисельності за температури повітря не нижче +5°С озимі зернові від фази сходів до початоку фази кущення проводять обробку інсектицидами.

На полях озимих є активне переселення мишоподібних гризунів, де на 6-47% обстежених площ обліковують 1-3 колоній на гектар, осередково у Чернівецькій 5 жилих колоній на гектар.

На 4-70% обстежених площ озимого ріпаку обліковують 0,5-4 жилих колоній на га.

На посівах багаторічних трав — від 1-5 до 7-10 жилих колоній на гектар.

Захисні заходи проводити за наявності 3-5 і більше жилих колоній на гектарі, для чого слід використовувати родентициди згідно переліку пестицидів та залежно від видового складу гризунів.