13 лютого 2018, 14:35, Урожай

Визначено області-лідери за виробництвом та урожайністю вівса

За словами Андрія Купченка, аналітика «АПК-Інформ», останні п’ять сезонів у сегменті вівса можна бачити тенденцію до скорочення посівних площ — у середньому на 6% щорічно, передає agrotimes.net

«І хоча на фоні поступового підвищення врожайності валові збори є відносно стабільними, проте надалі не виключене зниження обсягів виробництва цієї культури», — додав експерт.

Нагадаємо, за даними Держстату, посівні площі під культурою у минулому році становили 197,6 тис. га. Валовий збір вівса сягнув 471,1 тис. тонн при середньому показнику урожайності 2,39 т/га.

До п’ятірки областей-лідерів за показником посівних площ та валового збору відповідно, увійшли господарства Житомирської, Волинської, Чернігівської, Рівненської та Львівської областей. При цьому, найвищі показники урожайності культури спостерігаються на Хмельниччині та Вінниччині 3,36 та 3,33 т/га відповідно.

На сьогодні, обсяг продовольчого споживання вівса в Україні сягає близько 70 тис. тонн, що становить близько 15% виробництва культури, і ще близько 65% використовується у кормовиробництві.