9 лютого 2018, 17:35, Урожай

В умовах півдня зрошення дозволяє отримувати по два врожаї за один сезон

З 13,4 тис. га площ у Херсонській та Миколаївські областях, 9 тис. га зрошуються, що дозволяє вирощувати нетипові для умов півдня культури, повідомляє ukrsugar.com.

Про особливості господарювання в умовах екстремальних температур розповів Володимир Гусєв, директор господарства.

«Незважаючи на те, що землі знаходяться на півдні країни, де мало опадів і високі температури, ми вирощуємо пшеницю і ячмінь, сою, кукурудзу, цукровий буряк і соняшник», — розповідає директор «АТФ Агро-Діло».

За його словами, навіть в умовах екстремальних температур господарству вдається отримувати достойні врожаї.

«Цукрові буряки ми зібрали з урожайністю 60 т/га, середня врожайність кукурудзи становила 10 т/га, пшениця на суходолі дала по 3,7 т/га, пшениця на зрошенні — по 5,5 т/га. Проте температура повітря +50°С дає про себе знати. У цьому році температура на поверхні ґрунту доходила до +70 °С, тому, на жаль, навіть на зрошенні урожай підгорає», — додає пан Володимир.

Директор зазначає, що для ефективної роботи зрошувальних систем на полях треба вкласти мінімум $ 2,3 тис./га, максимум — $ 3 тис./га.

Окрім того, маючи у арсеналі зрошувальні системи та користуючись кліматичними особливостями Півдня, господарство експериментує з вирощуванням двох культур за один сезон.

«У 2016 році ми спробували після збиральної кампанії сіяти сою і соняшник. Але через погодні негаразди нічого доброго не вийшло, проте у 2017 році ми знову спробували сіяти по другому разу соняшник і сою. У підсумку, соняшника зібрали по 1,5 т/га, сої — по 1,4 т/га», — підсумував Володимир Гусєв.