8 лютого 2018, 15:09, Посівна

Подальший розвиток посівів озимих залежатиме від термінів відновлення вегетації, — фахівці НААН

Як зазначається у повідомленні Інституту землеробства НААН, якщо цей термін припаде на другу декаду березня із поступовим наростанням позитивних температур повітря, то навіть нерозкущені посіви озимих зернових культур зможуть поліпшити густоту продуктивних стебел за рахунок процесів весняного кущіння.

Якщо ж відновлення весняної вегетації відбудеться у середньобагаторічні терміни (кінець березня початок квітня) зі швидким наростанням позитивних температур, то стан зріджених посівів не поліпшиться і слід очікувати зниження продуктивності озимих зернових культур. Пізнє відновлення вегетації є самостійним стресовим фактором навіть для неушкоджених рослин озимих культур, а в поєднанні з такими негативними чинниками, як вимерзання або льодова кірка, може призвести до значного зрідження посівів.

Від стану озимих культур перед відновленням весняної вегетації та від термінів його настання буде залежати стратегія проведення агрозаходів з ранньовесняного догляду за посівами, основними з яких є пересівання загиблих та підсівання зріджених посівів, ранньовесняне підживлення, застосування засобів захисту рослин, стимуляторів росту тощо.

Незначне промерзання ґрунту за час перезимівлі у більшості регіонів створюватиме передумови, які можуть викликати раннє відновлення вегетації озимих культур і прискорене настання фізичної стиглості орного шару ґрунту. За таких умов тривалість оптимальних строків проведення операцій з догляду за посівами озимих буде скорочена, що вимагатиме максимальної концентрації матеріальних ресурсів у цей важливий цикл польових робіт.