8 лютого 2018, 14:09, Технології

Смуги польових квітів у посівах культур можуть слугувати природними інсектицидами

В рамках дослідження були висаджені довгі смуги польових квітів на 15 великих орних фермах в центральній і східній Англії. Квіти залучили комах, які є природними ворогами багатьох шкідників сільськогосподарських культур, — метеликів, паразитичних ос, різних жуків. При цьому хижаки атакують шкідників, наприклад, попелиць по всьому полю.

Раніше польові квіти садили лише навколо полів, і комахи не могли дістатися до центру великих насаджень.

У нових випробуваннях смуги квітів висаджуються посеред поля. Ширина смуг становить 6 метрів і займає 2% від загальної площі поля. Посіяли там оксейську ромашку, червону конюшину, звичайну волошку і дику моркву.

При зборі врожаю комбайни з GPS-контролем успішно обходять такі «квітосмуги».

Завдання дослідників полягає в тому, щоб знайти будь-які ознаки того, що залучення комах на поля, де зазвичай розпорошуються пестициди, приносить більше шкоди, ніж користі.

Вчені сподіваються, що використання природних хижаків дозволить контролювати шкідників і скоротити використання пестицидів.

В даний час засоби захисту використовуються незалежно від того, чи були виявлені шкідники.

«Більшість порад із захисту рослин, які даються в Великобританії, йдуть від агрономів, які представляють інтереси компаній, що заробляють на продажу пестицидів», — сказав Білл Паркер, директор з досліджень в Раді з розвитку сільського господарства і садівництва.

Відзначимо, що подібні випробування проводяться і в Швейцарії. Там використовують волошки, коріандр, гречку, мак і кріп.