7 лютого 2018, 11:45, Світ

Глобальне потепління скоротить урожай пшениці вдвічі — вчені

Розробивши комп’ютерну модель науковці дослідили, як рослини реагуватимуть на поступове підвищення температури. Перевіривши теорію на практиці виявилося, що прогнози збіглися з дійсністю, передає aggeek.net.

За результатами досліджень, до 2100 року урожай кукурудзи у США може знизитись на 50%, сої на 40%, пшениці на 20%.

«Завдяки спостереженнями, ми змогли зрозуміти, як підвищення температури вплине на урожайність основних сільгоспкультур. Комп’ютерні симуляції які ми розробляємо засновані на даних з фізики, хімії та біології. Звичайно, ми називаємо їх моделями, тому що вони не можуть представляти всю складність системи посівів», — розповідає Бернхард Шаубергер з Потсдамського інституту досліджень.

При цьому, дослідники додають, що уникнути великих втрат врожаїв можна шляхом збільшення площ під зрошенням.

«Зрошення може стати ключовим чинником адаптації сільського господарства до потепління, проте, в цьому випадку ми стикаємось з новою проблемою — обмеженою кількістю водних ресурсів. Нестача води, викликана підвищенням температури, несе більшу загрозу ніж саме потепління», — наголошує Джошуа Елліотт, дослідник із Чиказького університету.

За словами вчених, такі моделі враховують безліч чинників: від водопостачання та використання добрив до рівня вуглекислого газу в атмосфері. Дослідники Потсдамського інституту розрахували, що навіть невелике підвищення температури може призвести до доволі серйозних втрат врожаїв. Для прикладу, при температурі повітря +30°C урожай кукурудзи та сої знизиться в середньому на 5%.

У свою чергу, прихильники кліматичного скептицизму вважають, що потепління навпаки призведе «глобального озеленення», мовляв до 2050 року дерева і чагарники розширять свої «володіння» в Арктиці більш ніж на 50%.

Однак вчені стверджують, що впливу додаткової кількості вуглецю в атмосфері буде недостатньо, аби протистояти зниженню врожайності сільськогосподарських культур через підвищення температури.