6 лютого 2018, 16:05, Посівна

Подекуди аграрії уже розпочинають підживлення озимини

Сергій Мирошниченко, головний агроном «Запоріжжя Агро» (Запорізька обл.) розповідає, погодні умови у регіоні сприяли успішній перезимівлі озимих культур, на черзі проведення перших підживлень посівів.

«Озимі культури перезимували нормально, у зиму увійшли в фазі 2-3 листків, 20% посівів у початку кущіння. Наразі по області температура в денну пору коливається в межах 2°С  тепла, вночі до -2°С. Уже завтра заплановано підживлення озимих по мерзлоталому ґрунту, а коли земля дозволить будемо виводити уже обприскувачі і вносити КАС», —  розповідає головний агроном «Запоріжжя Агро».

Нагадаємо, за інформацією Департаменту АПР Запорізької ОДА, станом на 5 січня озимі зернові зійшли на площі 675,6 тис. га, що становить 99,6% від посіяного. У доброму стані перебуває 72,7% посівів.

На Дніпропетровщині ситуація схожа, місце аграрії поступово готуються до проведення  перших підживлень озимини.

Олександр Земляний, головний агроном СФГ «Скорук А.В.» (Дніпропетровська область) розповідає,  підживлення озимих поки не проводили, чекають настання тепла.

«Перезимівля проходить успішно, восени проводили підживлення КАСом, а з настанням тепла плануємо внесення селітри та сульфату амонію. Більшість посівів у господарстві наразі перебувають у доброму стані, температура повітря коливається в межах нуля градусів. Чекаємо уже настання потепління для початку проведення перших підживлень», — додає пан Олександр.

Північніше ситуація дещо інакша. У Полтавській області температура повітря нижча, тому до проведення перших підживлень озимих агрономи ще не приступали.

«У нас ще морози, підживлювати ще не починали. Зараз озимі трішки припорошені сніжком, але є під сніговим покривом льодова кірка і вже подекуди помітні майбутні «блюдця» на полях», — розповідають місцеві агрономи.

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com