6 лютого 2018, 11:45, Урожай

Український селекціонер виростив справжній диво-сад з пробірки

У невеликому селі Рожни під Києвом на своїй ділянці Анатолій Патій — селекціонер з двадцятирічним стажем виростив справжній диво-сад. У його арсеналі кілограмові лимони і ананаси-важковаговики — кожен по 15 кілограм! Особлива гордість — банан «супер-карлик» висотою всього 80 см, пише kiev.segodnya.ua.

«Я зрозумів, що треба склеювати клітини за допомогою лазера напівпровідникових. І в пробірках ми почали вирощувати ці рослини. Десять тисяч пробірок було використано для того, щоб зменшити банан з 3,5 до 2, потім до метра», — розповідає Анатолій Патій.

Головна мета — зробити екзотичні рослини кімнатними, ділиться Анатолій. І запевняє: за саджанцями зможе доглядати навіть дитина. Найбільш невибагливі ананаси. Вони можуть обходитися без поливу до півроку. Але найчастіше додому відвозять саджанці цитрусових і бананів. І якщо лимони плодоносять 7 разів на рік, то чекати першого «кімнатного врожаю» бананів доведеться півтора року.

Селекціонер запевняє: вся домашня екзотика в горщиках не просто абсолютно нешкідлива, але й корисна — навіть, якщо не їсти їх плоди.

«Ці рослини дуже корисні, вони виділяють флавоніди і фітонциди. І вбивають 99% хвороботворних бактерій. У кімнатних умовах вони підвищують працездатність, розширюють судини головного мозку. Плоди дуже цінні, виводять радіонукліди. Пов'язують важкі метали», — розповідає Анатолій Патій.

Пережити морози тропічним рослинам допомагає теплиця-термос. Якщо за стіною «мороз і сонце», теплиця нагрівається до 20°С. Якщо погода похмура — тропічний настрій створюють спеціальні економічні котли. За словами селекціонера, окрім екзотичних культур у такій теплиці можна успішно вирощувати і традиційні для України овочі, фрукти та квіти.