6 лютого 2018, 10:40, Посівна

На Хмельниччині підживлюють озимі та готуються до весняної посівної

Підживлення посівів по мерзлоталому ґрунту у так званих лютневих вікнах — не новина для агрономів. Як правило, саме у цей час приходять перші відлиги, і тоді починаються роботи. Однак цієї зими снігу на полях практично не було. Незначний сніжний покрив з’явився на посівах лише в середині січня, повідомляє golos.com.ua.

Дощів у області цієї зими було вдосталь, тож рослини мали всі шанси добре розвинутись. З інакшого боку, агрономи все ще побоюються раптових заморозків, які можуть завдати шкоди незагартованим сходам.

Нагадаємо, цьогоріч озимою пшеницею у області засіяно 215 тис. га площ, ріпаком — 59 тис. га. Як повідомляють у обласному департаменті агропромислового розвитку, наразі 96% посівів пшениці перебувають у доброму та задовільному стані. Те саме стосується і озимого ріпаку.

У багатьох господарствах уже готові до посівної. Адже синоптики обіцяють ранню та теплу весну, тому аграрії налаштовані на оперативне проведення робіт. Місцеві аграрії роблять ставку на вирощування кукурудзи, у нинішньому сезоні культурою планують засіяти 204 тис. га площ (у 2016 році — 187 тис. га). Сіяти ярі культури планують швидко, із застосуванням енергозберігаючих технологій та мінімального обробітку ґрунту. Такі технології сприяють високому врожаю.