5 лютого 2018, 18:20, Технології

AgriFood МВА змінює підхід до аграрної освіти

Про особливості навчання та перспективи розвитку сільського господарства України розповіла Наталія Гордійчук, керівник курсу AgriFood МВА, повідомляє Latifundist.com.

За словами Наталії Гордійчук, на сьогоднішній день система освіти ще живе в парадигмі минулого, де основні зусилля були зосереджені на зазубрюванні досягнень попередніх поколінь. Сьогодні ж дійсність змінюється з блискавичною швидкістю і сучасному агроспеціалісту необхідно навчитись правильно та вчасно реагувати на ці зміни.

«Сьогодні в бізнесі профільну освіту мати важливо, але вона вже не має такого критичного значення, як років 20 тому. Раніше дивилися на диплом спеціаліста, зараз — на вміння вирішувати нестандартні завдання», — розповідає керівник проекту.

Учасником курсу AgriFood МВА може стати людина зі знанням англійської мови на достатньому для навчання рівні (intermediate) і наявністю трирічного управлінського досвіду. Навчання проходить у формі 4-денних модулів раз на місяць. Всього 16 модулів: 10 в Україні, 3 в Нідерландах і 3 в Канаді. Навчальний процес триває 12 місяців, ще 6 місяців дається на написання та захист дипломної роботи.

«У Нідерландах і Канаді у нас 30% часу викладатимуть професори університетів, а 70% — це вивчення живих бізнес-кейсів в малих, середніх, великих і дуже великих приватних та державних agrifood корпораціях та установах. Учасники зможуть познайомитися з відомими вченими, політиками, фінансистами та власниками унікальних агропродовольчих і технологічних компаній, представити їм себе і свої компанії або ідеї», — додає Наталія Гордійчук.

За її словами, майбутнє українського агросектору полягає в першу чергу у таких галузях, як нішеві зернобобові культури, плодоовочівництво та м’ясо-молочний сегмент. Агросектор України стрімко розвивається, і уже найближчим часом нам не обійтись без впровадження у виробництво найбільш сучасних аграрних рішень та технологій.

«При цьому, головним трендом повинно бути прагнення до розвитку, раціональне використання ресурсів. Далі підуть роботи, дрони, безпілотна техніка та точне землеробство, яке виключає неефективні витрати посівного матеріалу, добрив і ЗЗР. Важливий момент — свідоме споживання, зниження втрат в процесі виробництва і логістики, енергозберігаючі «зелені» технології. Все те, що дозволить знизити використання ресурсів, знизити забруднення атмосфери і ґрунтів і підвищити ефективність і рентабельність виробництва», — підсумувала Наталія Гордійчук.