2 лютого 2018, 16:16, Технології

Генетики розшифрували ДНК колорадського жука

Колорадський жук — один з перших інвазивних видів комах. Ще наприкінці XIX століття шкідник був широко поширений у США та Канаді. Перші спроби знищити колорадського жука за допомогою пестицидів закінчилися провалом — комахи швидко пристосовувалися до отрути. Шон Шовілль з університету Вісконсіна в Медісоні разом з колегами дослідили, в чому причина подібної невразливості жуків, вони розшифрували їх ДНК і порівняли структуру їх генома з іншими комахами, повідомляє ria.ru.

Як зазначає генетик, його команду цікавило дві речі: як колорадський жук зміг пристосуватися до різнотипних умов клімату та у чому полягає стійкість комахи до нових типів інсектицидів.

На перше питання відповідь вдалося отримати. Виявилося, що ДНК картопляних шкідників містить кілька десятків генів, що відповідають за виробництво дуже широкого набору ферментів, здатних перетравлювати вкрай різноманітні білки і цукри. Це, як вважають генетики, дозволяє жукам бути практично всеїдними.

З іншого боку, Шовілль з колегами не змогли знайти гени, що відповідають за протидію інсектицидам, оскільки у колорадського жука вони мають ту ж структуру і розміри, як і у інших комах. Як сподіваються вчені, подальше вивчення генома допоможе їм зрозуміти, як саме працює ця «суперздатність» жуків.

При цьому, генетикам вдалося намацати «ахіллесову п'яту» комах: виявилося, що їх клітини широко використовують короткі молекули РНК для блокування дії певних генів, що можна використовувати для створення більш ефективних інсектицидів, до яких шкідники пристосуються вже не так швидко.

Як зазначив Шовілль, зараз його команда знаходиться в процесі розшифровки ДНК ще сотні колорадських жуків і декількох їх родичів, чиї геноми, як сподіваються вчені, допоможуть розкрити інші таємниці цих шкідників і остаточно вирішити проблему 150-річної давності.