1 лютого 2018, 13:20, Технології

Новітні агротехнологічні рішення у живленні рослин були представлені на конференції, організованій у рамках проекту FreeFarm

Як неодноразово наголошували організатори, мета заходу — показати, що насправді в аграріїв є чимало можливостей збільшити урожайність своїх культур, при цьому зменшуючи кількість внесених добрив, витрати на обробіток ґрунту і шкоду для довкілля.

Насамперед Костянтин Хоменко, директор компанії «АгроТерра», розповів про важливість для рослини такого елемента, як азот. Він зазначив, що за традиційних агротехнологій значна частина внесеного азоту втрачається, не засвоюється рослинами, вимивається із ґрунту. І зменшити такі втрати можна, зокрема, завдяки точному дозованому внесенню добрив у рідкому вигляді, у такий спосіб, аби рослина максимально могла використати усі надані їй речовини.

Саме про такі способи і йшлося на конференції надалі. Серед них — поширений за кордоном, передусім у США, strip-till — метод обробітку ґрунту, який, за словами доповідачів, найбільше наближений до природи.

«В Україні цей метод поки що застосовують дуже мало господарств, більшість із них — це учасники проекту FreeFarm. Але я впевнений, що цей напрям буде поширюватися, адже міжнародні агроаналітики вважають, що це наразі найвищий рівень в діалектичній спіралі розвитку світового сільського господарства», — зазначив Валерій Білоконь, керівник проекту FreeFarm.

На запрошення організаторів у конференції взяли участь представники американських компаній, які представили свої технологічні розробки для strip-till і точного внесення добрив. Зокрема, представник компанії 360 Yield Center розповів про прилад, у я кому поєднані технології Y-Drop для точного внесення добрив та 360 Undercover для обприскування. А представник компанії Dawn Equipment — про розроблені ними аплікатори до сівалок із широкими можливостями.

Крім того,на конференції були обговорені питання управління вегетацією рослин та шляхи переходу від сухих до рідких добрив. Також своїм досвідом впровадження перелічених технологій у виробництво поділилися українські аграрії. Зокрема, Олександр Яблонський, директор ПСП «Злагода» (Рівненська обл.), та Руслан Лазарєв, директор ТОВ «Атіс» (Миколаївська обл.).