1 лютого 2018, 08:35, ЗЗР

Жорсткість води та рівень pH впливає на ефективність внесення ЗЗР

За словами експерта, на ефективність внесення адьювантів впливає ряд чинників, серед яких:

  •        гідроліз води;
  •        віднесення вітром випаровування крапель;
  •        реакція фотолізу + pH;
  •        недостатнє проникнення у рослину через порушення температурного режиму та вологості повітря;
  •        неоднорідність суміші;
  •        відскакування крапель, випаровування продукту та поганий розподіл крапель;
  •        промивання діючих речовин.

В результаті чого, ефективно досягає цілі лише 50-75% діючої речовини.

За словами Миколи Матвійчука, саме рівень pH та жорсткість води відіграють важливе значення при внесенні мікродобрив та пестицидів. Так, при рівні pH більше 7 відбувається лужний гідроліз, при якому діюча речовина деградує, а її ефективність у значній мірі знижується.

«Особливу увагу слід приділяти саме pH води, оскільки чим нижчий рівень pH у воді, тим більший період напіврозпаду діючої речовини, що за дотримання вимог дозволяє заощадити 10-20% фунгіциду», — наголошує Микола Матвійчук.

При цьому, не менш важливим фактором при внесення пестицидів — є жорсткість води, яка за високого рівня може сповільнювати роботу діючої речовини. У такому випадку фахівець рекомендує проводити аналіз води.

«Простий аналіз води на жорсткість при виборі мікродобрив та пестицидів дозволить заощадити значну частину затрат, адже в залежності від регіону, жорсткість води різниться. Через карбонатні ґрунти на Заході рівень жорсткості досить високий, при цьому, у центральних та південних регіонах спостерігається середній рівень жорсткості води, найм’якіша ж вода на Закарпатті, та в північно східному регіоні країни. Перед тим як вносити пестициди я усім рекомендую звернути увагу саме на жорсткість вашої води», — додає Микола Матвійчук.